Information
Search

Cаджанці Шипшини

    Шипшина — кущистий родич троянди, якого садівники полюблять садити для прикраси або з метою додаткового захисту ділянки від небажаного проникнення.. Це дуже корисна і при цьому красива рослина, яку можна зустріти в багатьох країнах світу. Ягоди шипшини використовують в різних сферах: від косметичної до промислової. Представляємо цікаві факти про шипшину.
- Спочатку це була абсолютно дика рослина. Однак на сьогоднішній день налічується існує більше 400 видів шипшини.
- Найстаріша шипшина росте в Німеччині на території Собору святої Марії. ЇЇ вік, за різними оцінками, від 400 до 1000 років. Вона досягає 13 м висоти, а обхват її стовбура біля основи досягає 50 см.
- За квітами шипшини можна визначати час: вони розкриваються в 4-5 годин ранку і закриваються о 7-8 годині вечора.
- Плоди багатьох видів шипшини містять велику кількість вітаміну С. У плодах шипшини аскорбінової кислоти приблизно в 10 разів більше, ніж в ягодах чорної смородини, і в 50 разів більше, ніж у лимоні.
- Плоди шипшини є основною рослинною сировиною для вітамінних заводів. Для цієї мети існують промислові плантації шипшини у всіх частинах світу, особливо в Європі і Азії.
- Корені шипшини проростають на глибину до 5 м.
- Деякі різновиди шипшини можуть спокійно рости і плодоносити протягом 100 років.
- Пелюстки шипшини містять ефірні масла, які позитивно впливають на організм людини. Вони вбивають хвороботворні мікроорганізми, знімають запалення і т. Д. Для отримання 1 кг рожевого масла потрібно 3000 кг пелюсток квітів шипшини.
- Плоди шипшини можуть зберігатися тривалий час. Для цього їх необхідно висушити. У такому стані вони зберігають всі корисні властивості.
- Напевно, самим незвичайним способом використовують плоди шипшини шведи: вони додають їх при приготуванні традиційного солодкого супу.

Посадка і догляд

    Шипшину висаджують як навесні, до початку вегетації, так і в осінню пору. Вибираючи місце, слід врахувати не тільки естетичний вигляд садової ділянки, а й потреби рослини для його нормального розвитку і врожайності. Для цього висадити кущі в добре освітленому місці з родючою землею.

    Ідеальним грунтом для нього вважаються суглинки і слабокислий грунт. Не рекомендується  висаджувати на заболочених місцях, де близько знаходяться грунтові води. Приготувати ями для посадки, ширина і висота яких повинна бути півметра. На дні поглиблення зробити невеликий пагорб з родючої землі. Щоб кущ добре укорінився потрібно обрізати його коріння на пару сантиметрів.. Перед посадкою саджанці занурити в бовтанку з торфу і гною. Посадочні ями добре полити водою. Потім опустити саджанці, розправити коріння і акуратно присипати грунтом, щоб не утворилися порожнечі. Після чого утрамбувати землю навколо молодого куща, полити і замульчувати торфом. Важливо, щоб відстань між кущами варіювалося від 60 до 120 см.

    Шипшина нормально переносить посуху, тому в постійного поливу не потребує. Винятком є ​​спекотна, посушлива погода. В цьому випадку необхідно поливати рослину, використовуючи три відра води на молоді кущі, і п'ять на плодоносні. В основному на протязі всього сезону процедуру проводити близько чотирьох разів.

    Обрізка шипшини важлива як для декоративних цілей, так і для плодоношення куща. Першу процедуру слід виконати відразу після висадки, обрізати всі гілочки, залишаючи не більш трьох бруньок. Наступну обрізку здійснити через два роки, шляхом видалення слабких, зламаних і тих, що знаходяться на землі гілок. Здорові і потужні гілки потрібно обрізати на висоті 20 см. Слід прищипувати верхівки для стимуляції розвитку бічних відгалужень з квітковими бруньками.

    Через три роки ягідна культура почне обдаровувати плодами. У такому віці кущі повинні мати близько п'ятнадцяти потужних рівномірно розташованих і різновікових гілок, так як ця ягідна культура дуже любить світло, а наявність безлічі гілок ускладнює процес закладки квіткових бруньок.

    Шипшина – це рослинний продукт, популярність якого не знає меж у напрямі нар..

50.00 Грн

Показано з 1 по 1 із 1 (всього 1 сторінок)