Період дозрівання: ранній (липень)
Маса ягоди: 7 – 15 г
Врожайність: 3 - 7 кг/куща
Наявність колючок: ні
Морозостійкість: -20°С
Вид упакування: контейнер С2 (1.5 л)
Астеріна – це один із найперспективніших і найсмачніших сортів ожини, на який необхідно звернути увагу і садівникам-аматорам, і фермерам. Протягом багатьох років селекціонери та вчені працювали над виведенням нового сорту ожини, яка буде більш солодкою, стійкою до хвороб та температурних перепадів.
Неймовірним успіхом завершилася робота селекціонерів у Швейцарії, коли в результаті схрещування двох ожинових сортів Честер і Лох-Несс з'явився новий вид ягоди під назвою Астеріна, ідеальний для вживання у свіжому вигляді, а також для консервування та інших заготовок.
У цього сорту ожини є свої характерні особливості, завдяки яким він має яскраво виражені смакові якості. Чорні ягоди овально-подовженої форми дуже солодкі, причому солодкий і насичений смак присутній навіть у недозрілих плодів. Кожна ягідка з щільною м'ясистою структурою важить 7-15 г. Смак ожини десертний, з ледь вловимою кислинкою. Крім насиченого смаку, сорт має яскравий аромат. Зацвітає ожина Астеріна на початку червня та продовжує до кінця серпня. Перші ягоди на ній дозрівають у середині липня. Плодоношення у Астерини тривале, близько двох місяців. Ця особливість дозволяє ласувати свіжими солодкими ягодами тривалий час. Врожайність Астерини стабільно висока. Після повного дозрівання ягоди не обсипаються на відміну інших видів.
Кущ багаторічний, низькорослий, пряморослий, не розлогий; пагони прямі, без шипів, численні. Кисті спрямовані вгору, багатоягідні, не вислі. Кущ потребує опори. Для цього слід використовувати шпалеру заввишки 1,2-1,5 м із двома рядами дроту. Першого сезону всі пагони ожини Астеріна потрібно підв'язати в один бік, а на другий рік молоді гілки зафіксувати в іншому напрямку. Це дозволить відокремити пагони різного віку та спростить догляд. Ожина Астеріна вимагає регулярної обрізки. Починати формувати кущі потрібно другого року після посадки навесні. До розпускання бруньок пагони слід укоротити до 1,5 м, щоб поліпшити їх кущистість. Цей сорт чудово адаптований до спекотного клімату, тому не боїться посухи, сильного сонця. При посусі достатньо зрошення або рясного поливу. Кущі ожини Астерина морозостійкі, проте підготувати до зими їх все ж таки слід. Після обрізки слабких і неживих гілок земля підлягає розпушування та підживленню перегноєм, а потім необхідно утеплити кущі. Для цього застосовується агроволокно.
Аналізуючи безліч відгуків садівників-аматорів і фермерів, що вирощують ожину Астеріну в промислових цілях, можна стверджувати, що сорт швидко приживається, не вимагає вибагливого догляду, а також дуже смачний, неймовірно ароматний і солодкий.