Боб садовий (або звичайний) - одна з найдавніших рослин. Батьківщина її – Середземномор'я. Цю культуру обробляли в Палестині за тисячу років до нашої ери. У Стародавньому Єгипті його вважали за священну рослину, так само високо шанували його в Стародавній Греції.
На жаль, сьогодні нечасто зустрінеш на обідньому столі страву з бобів. Цей незаслужено забутий овоч має високу харчову цінність. За вмістом білка може змагатися з м'ясом і замінити їх у раціоні людини. Крім цього, у складі бобів містяться вітаміни, пектинова кислота, велика кількість мікроелементів, необхідні для повноцінного функціонування людського організму. Посадивши рослину один раз на дачній ділянці, садівники вже не зможуть відмовитися від продовження дружби з таким потрібним і корисним овочом.
Янкель білий – середньоранній сорт. Вегетаційний період від сходів до технічної стиглості 90-100 днів. Рослина середньоросла, висотою 80-120см. Стручки широкі, довжиною 12-15см, містять 4-6 великих бобів, у молочно-восковій стиглості біло-зеленого кольору, а в біологічній стиглості бежевого. Смакові та товарні якості відмінні.
Боби не вимагають особливих зусиль у вирощуванні. Оскільки сходи витримують заморозки до -6°, сіють їх рано. Боби люблять некислий родючий грунт. Насіння закладають на глибину 6-8 см, залишаючи відстань між рослинами від 10 до 20 см у ряді, в міжряддях - 20-30 см. Догляд зводиться до своєчасного прополювання і поливу.
Приблизно через місяць після появи сходів боби починають цвісти. Цвітіння триває два-три тижні, розтягуючись при вологій та прохолодній погоді та скорочуючись у посуху.
Використовують боби для заморожування, переробки та консервування. З бобів, незалежно від сорту, готують безліч смачних та корисних страв. Насіння бобів містить велику кількість білка, незамінні амінокислоти, вітаміни групи В, С, РР, а також мінеральні солі калію, кальцію, сірки, фосфору, заліза, молібдену.
У бобах багато клітковини, яка допомагає організму позбавлятися токсинів, шлаків, солей важких металів та радіонуклідів. При цьому калорійність продукту – лише 57 кілокалорій на 100 г.
Спробувавши раз боби, неможливо відмовитися від їхнього вирощування у себе на городі. Вживаючи в їжу цей овоч, ми не тільки тішимо себе смачним продуктом, але й зберігаємо здоров'я завдяки його корисним якостям.