Базилік фіолетовий – пряна рослина, один з видів базиліка. Свою назву рослина отримала завдяки фіолетовому окрасу листя. Рослина належить до сімейства м’ятних трав. Фіолетовий базилік відрізняється від зеленого тим, що має більш різкий запах.
Базилік фіолетовий являє собою однорічну рослину, яка досягає 50 см у висоту, з безліччю листя насиченого фіолетового кольору. Пряну траву висаджують у відкритий ґрунт тільки на сонячних і теплих ділянках. Базилік потребує правильного догляду, який полягає в регулярному поливі та внесення добрив. Якщо рослину вчасно не удобрити, то його листя будуть жорсткими, їх смакові якості помітно погіршаться.
Базилік багатий вітамінами А, С, РР. Таке поєднання вітамінів допомагає поліпшити еластичність судин, покращує зовнішній вигляд шкіри, зміцнює нігті. Базилік застосовують для підвищення апетиту. Рослина ефективно очищає організм від згубного впливу радіації. Базилік, як і інші лікарські трави, має антимікробний вплив, дезінфікує рани, допомагає при захворюваннях внутрішніх органів. Базилік сприятливо впливає на стан організму при артритах, ревматизмі.
Базилік містить велику кількість ефірного масла, яке надає листю рослини неповторний аромат, схожий на запах запашного перцю. У кулінарії фіолетовий базилік може з легкістю замінити зелений у багатьох кулінарних рецептах. Аромат фіолетового базиліка не менше запашний, ніж у зеленого. Кавказька кулінарна традиція не представляє приготування м’ясних страв без додавання базиліка. В якості приправи фіолетовий базилік використовують для приготування овочевих страв з баклажанами, помідорами, солодким перцем. Кухарі рекомендують поєднувати базилік з іншими пряними травами, наприклад з м’ятою, петрушкою, майораном. Пряну рослину можна додавати в домашні ковбаси, консервацію, м’ясні страви.
Базилік завдяки своєму насиченому відтінку культивують також як рослину декоративну.
Теги: Базилік фіолетовий