Базилік зелений — однорічна рослина, висотою 40 см. Вегетаційний період від сходів до технічної стиглості — 35-45 днів. Теплолюбна рослина. Сіють у відкритий ґрунт після останніх заморозків, оскільки базилік дуже чутливий до холоду.
Листя базиліка зеленого кольору, багаті ефірними маслами, мають сильний і приємний запах. Використовують листя і верхні частини молодих пагонів в свіжому вигляді і висушеному, як приправу до рибних і м’ясних блюд, для соусів, салатів, ароматизації при консервуванні овочів. Молоду зелень збирають перед початком цвітіння.
В наземній частині міститься велика кількість вітамінів: А, С, В2, РР, а також цукру, каротин і фітонциди. Основну цінність представляє ефірне масло, яке обумовлює смак, аромат і корисні властивості базиліка. Завдяки таким властивостям базилік використовують в народній медицині як жарознижуюче, тонізуючу, сечогінну, протизапальну і бактерицидну засіб. Настій з наземної частини застосовують для поліпшення травлення, зняття метеоризму і спазмів. З сухої та свіжої трави готують ароматичні ванни, заспокоюють нервову систему. Містяться в рослині вітаміни і особливо камфора роблять його корисним при захворюваннях органів дихання і серцево-судинної системи, хорошим тонізуючим та загальнозміцнюючим засобом, що допомагає відновити організм після операцій.
Компактна форма, привабливі квіти, приємний аромат зумовили застосування базиліка в якості декоративної рослини відкритого ґрунту і кімнатного горщика.
Теги: Базилік зелений