Бузина чорна деревоподібна - це гіллястий кущ родини жимолостевих 3-6 метрів у висоту, що іноді схожий на невисоке дерево, яке розростається вшир. Греки і римляни вирощували її в лікувальних цілях і вважали священною рослиною, що охороняє будинок. Сучасні дослідження показують, що препарати на основі чорної бузини знижують ризик серцево-судинних захворювань, допомагають при застуді та грипі, підвищують імунітет, вирішують безліч інших проблем зі здоров'ям.
Цвіте у травні – червні. Квітки дрібні, правильні, двостатеві, кремово-білі, у щитовидних суцвіттях з 5 головними гілочками. Плід – чорно-фіолетова куляста кістянка. Плоди достигають у серпні – вересні. З лікарською метою використовують кору, квітки, листя, плоди і коріння бузини чорної. Квітки збирають під час цвітіння, зрізуючи все суцвіття. Кору знімають навесні, плоди – у період повної стиглості. Листя заготовляють під час цвітіння рослини. Коріння копають після дозрівання плодів.
Бузину чорну ще в середні століття використовували в лікувальних, декоративних і косметичних цілях, а також в кулінарії. На відміну від червоної неїстівної бузини, чорна, навпаки, їстівна ягода. На смак вона кисло-солодка, підходить для варення, компотів і киселів, мармеладу й желе. У Словаччині та Чехії з квіток готують сироп. Її часто використовують у виноробстві та кулінарії. Вичавлений сік стає основою для сиропів і мусів, варення й мармеладу, портвейну та навіть шампанського. Квіти додають в трав'яні напої, чай і випічку. На основі соку плодів виготовляють домашні плодово-ягідні вина.
Бузина дуже декоративна, відрізняється художнім листям, витонченими плодами, мережевим суцвіттям, тому її часто вирощують в парках і садах для прикраси ландшафту. Цвіте бузина з травня по червень, а плоди дозрівають до вересня і довго залишаються на гілках, ефектно прикрашаючи сад.
Теги: Бузина чорна садова