Чабер садовий або городній – джерело свіжої зелені і джерело корисних мікроелементів, ефірних масел і дубильних речовин.
Однорічна рослина.Період росту становить 50-55 днів і характеризується постійним приростом листя. Цвітіння тривале (з липня по жовтень). Кущ гіллястий, висотою 20-60см, з вузькими ароматними листками. Збирають в період масового цвітіння, стебла сушать в добре провітрюваних приміщеннях. Під час сушіння аромат посилюється.
Рослина не переносить заморозків, любить тепло та світлолюбна. Чабер добре росте на різних грунтах, але чутливий до перезволоження. У тіні втрачає аромат і стає сухим. Специфічний запах чаберу сприяє захисту інших рослин від слимаків, колорадських жуків та інших шкідників.
Настої і відвари з чаберу широко використовуються в якості болезаспокійливого, бактерицидної, спазмолітичний і сечогінний засіб. Його додавання в овочеві та м’ясні страви допомагає прискорити лікування шлунково-кишкових захворювань, головних болів, запаморочення, ангіни та застуди. Свіжу і висушену зелень чабру застосовують як прянощі для ароматизації консервації, перших і других страв.
Чабер запашний – невибаглива в посадці і догляду пряність, яка дає високий урожай, який підлягає довгостроковому зберіганню і може бути використаний в їжу протягом кількох років.
Чабер садовий виконує функцію декоративного і лікарської рослини, приємно вписуються у садовий ландшафт і будучи хорошим сусідом для багатьох харчових культур. Чабер не тільки надає стравам запам’ятовуються смак і аромат, але і підвищує апетит, покращує пам’ять, імунітет і травні функції.
Теги: Чабер запашний, насіння