Гісоп лікарський - багаторічна напівкущова рослина. Вирощують як пряну і лікарську рослину. Цвіте з липня по вереснь. Відмінний медонос. Пагони містять ефірну олію, дубільні речовини, цукор, вітамін С, мінеральні солі і др. Вони мають приємний імбірно - шавлієвий аромат та терпкий гострий гіркуватий смак. Корисно вживати при астмі, катарі бронхів, нервовому кашлі, запаленні горла. Використовують молоді пагони на початку цвітіння у свіжому і висушенному вигляді при приготуванні дієтичних страв з м’яса, риби, овочів. Додають також до маринадів, солінь огірків і помідорів.
Засухо- і морозостійка культура. Посів проводять у відкритий грунт у квітні. На 1 пог. М висівають до 15 шт. насінин. Глибина заробки до 1,5 см. Міжряддя 40см.
Гісоп — унікальна рослина, відома з біблійних часів як цілюща, здатна впоратися з багатьма хворобами.У наші дні ця невибаглива культура цікава не тільки цілителям-травникам, а й бджолярам, парфумерам, кулінарам, виноробам, ландшафтним дизайнерам. Зимостійкий багаторічник, здатний перенести тривалу посуху, не пред’являє ніяких вимог, здатний вижити без будь-якого догляду. Але якщо проявити до цієї рослини належну увагу, то вона здивує неймовірно рясним і тривалим цвітінням, гідним уваги дизайнерів.
Теги: Гісоп лікарський