Сорт винограду Гурман ранній з'явився нещодавно і представлений у господарствах «просунутих» лозоводів менше десяти років.
Гурман ранній дає овальні, ніжно-рожеві ягоди масою 8-10 г. М'якоть щільна, шкірка міцна, але з'їдається. Ягоди не лопаються при перепадах вологості. Смак мускату та квіткові відтінки у ньому зачаровують навіть досвідчених дегустаторів.
Кисті великі, більше півкілограма, акуратної циліндричної або конічної форми, ягоди в них розташовані щільно. Врожаю потрібно 110-115 днів з моменту розпускання бруньок, щоб визріти повністю. Врожайність 6-8 кілограмів із куща. Тішить здатність ягід довго зберігатися – у прохолодних, знезаражених приміщеннях грона здатні долежати до наступної весни.
Кореневласні кущі невеликої сили зростання. Квіти – жіночого типу. Запилюється форма не гірше за сорти з двостатевими квітами за допомогою сусідніх кущів, що квітнуть в однаковий час. Поразки мілдью і сірою гниллю вона протистоїть дуже успішно, оїдіуму та антракнозу – дещо гірше.
Як і багато інших великоплідних столових форм селекції Крайнова, Гурман ранній вважається перспективним для індивідуального та масового вирощування. Дачники високо оцінили цей сорт за його відносну невибагливість, красу та чудовий смак.
Теги: Гурман ранній, виноград