Хурма Кавказька (хурма звичайна, хурма дика) – це різновид культури, яка радикально відрізняється зовнішнім виглядом від тієї хурми, що ми звикли бачити у магазинах. Кавказька хурма - це невеликі (2-3 см) плоди темного кольору. На смак вони терпкуваті, але після перших морозів набувають приємного солодкувато-медового смаку і цілком підходять для вживання у свіжому вигляді і для різних заготовок. В'ялена хурма на смак дуже нагадує фініки, звідси і інша її назва - дикий фінік, фінікова злива.
Дерево виростає заввишки до 30 м. Дерево невибагливе до умов, добре переносить заморозки – витримує до 25 градусів морозу. При цьому хурма вибаглива до освітлення – вона добре росте лише на відкритих місцях. Квітки невеликих розмірів, зеленого відтінку, з'являються із червня до липня. Рослина медоносна, приваблює бджіл та інших запилювачів. Плоди дикої кавказької хурми хоч і невеликі, але м'якуш соковитий і м'який, на розрізі – жовтий. Плодоносить та дозріває кавказька хурма у жовтні-листопаді. Збирають плоди після перших заморозків.
Урожайність дорослих дерев сягає 100 – 200 кг. Незважаючи на невеликі розміри плодів, їх можна зібрати досить багато та використовувати для домашніх заготовок або відправити на переробку. Їх застосовують як свіжими, так і замороженими чи сушеними. З них готують безалкогольні напої та настойки, використовують для випічки. Листя дикої кавказької хурми йде в чайні збори, а з кісточок готують аналог кави.
Кавказька хурма досить врожайна, тому її можна вирощувати для домашнього використання та промислової переробки. Рослина приносить смачні плоди, що не поступаються культурним різновидам. Їх використовують, як для приготування страв, так і з лікувальною метою (поряд з листям). Хурма кавказька набула популярності через свої плоди, які через маленькі розміри швидко висушуються. Це вже потім з'ясували, що у сухих плодах кавказької хурми міститься до 40% цукрів, причому у вигляді глюкози та фруктози. Що, своєю чергою, дуже корисно для людського організму.
Теги: Хурма Кавказька, саджанці