Саджанці Спаржі в контейнері
Серед продуктів, що уособлюють розкіш, овочі навряд чи потраплять до цього списку. Все, що росте на городах у сезон, символізує радше кулінарну доступність, ніж елітарність. За одним виключенням – це спаржа. Адже спаржа всім відома як делікатесний продукт і «цариця овочів».
- Вирощування спаржі вимагає терпіння, оскільки спочатку ви не побачите нічого їстівного. Спаржу висаджують раз на 10-15 років, адже це багаторічна рослина. При належному догляді вона може рости та зберігати відмінну продуктивність на одному місці.
- Спаржу вперше виростили в Греції майже 2500 років тому. Стародавні греки дали спаржі цю назву від слова “паросток”.
- Перу є провідним світовим експортером спаржі. У США близько 90% усієї спаржі походить з Перу.
- Німці здебільшого їдять білу спаржу. Біла спаржа також відома як “біле золото” або “овоч королів”. Білу спаржу вирощують у темряві, і оскільки вона ніколи не бачить сонячного світла, вона не проходить фотосинтез і ніколи не зеленіє! Біла спаржа також солодша за зелений сорт.
- У німецькій Баварії існує музей спаржі.
- Спаржа морозостійка (переносить навіть сильні морози) і посухостійка. Холодні зими тільки стимулюють зростання спаржі. Вона прекрасно переносить перепади температур. Непридатні для вирощування спаржі тільки щільні глинисті ґрунти та ґрунти з високим рівнем ґрунтових вод.
- З дорослої рослини 3-4-го року вирощування можна знімати 40-50 пагонів довжиною близько 20 см.
- Спаржа чудово впливає на здоров’я, оскільки вона багата на сапоніни, які є типом фітонутрієнтів, що пригнічують розвиток раку та допомагають регулювати артеріальний тиск і рівень цукру в крові та контролюють рівень ліпідів у крові.
- Спаржа абсолютно не містить жиру та холестерину, тому це майже ідеальна дієтична їжа, незамінна для схуднення.
- Зі спаржі роблять вишукані закуски, салати, супи і гарніри. Її додають у відкриті пироги і тарти, фрітати і інші легкі страви, їдять у відвареному чи запеченому виді з сиром.