Саджанці Калини в контейнері
У кожного народу є свій символ, своє улюблене дерево. У нас, в українців, — це, звичайно ж, калина. Знаючи про цілющі властивості калини, ми все одно жалкуємо виділити для неї місце в саду.А от наші прадіди відводили калині найкраще місце. Таку колись популярну в народі ягоду калини витіснили з нашого столу апельсини, лимони, закордонні екзоти, привізні плоди та ягоди. Тепер мало хто згадує, чи навіть знає про її цілющі властивості. А проте до складу ягід калини входять такі необхідні для повноцінного життя людини органічні кислоти: ізовалеріанова, каприлова, мурашина та ін. У плодах і соку вітаміну С — 40 мг%, каротину понад 1 % від маси плоду, багато інвертних цукрів, які, на відміну від звичайних, дуже корисні для людини, дубильні й пектинові речовини, що зв’язують і виводять з організму радіонукліди, Р-речовини та вітамін К. Плоди мають велику кількість мінеральних солей: фосфору, магнію, кальцію, заліза, міді, алюмінію тощо, ну майже вся таблиця Менделєєва і все в формах, доступних для засвоєння організмом людини. Навіть не віриться, що все це вміщується в невеликій ягідці. Воістину — пігулка здоров’я! Не пошкодуйте в саду місця і посадіть калину, і, крім красивого символу України, ви отримаєте чудового товариша-лікаря для свого здоров’я!
Агротехніка вирощування калини
Калина — вологолюбна тіньовитривала рослина. Проте на відкритих ділянках росте інтенсивніше, рясніше цвіте, раніше вступає в пору плодоношення і більш продуктивна. Перевагу віддає чорноземним та мулисто-суглинковим достатньо зволоженим грунтам.
Садять калину як восени, так і весною. На бідних грунтах в кожну яму доцільно внести 8—10 кг перегною або компосту. 100—120 г фосфорних і 80—100 г калійних добрив.
Після садіння рослини поливають, а лунки довкола мульчують. У перші 2—3 роки після садіння проводять формування крони рослин з 5-6 основних гілок. Для одержання високих урожаїв доцільно, особливо на бідних грунтах, раз на два роки внести по 4—5 кг органічних і щорічно по 20—30 г азотних, 40—50 г фосфорних і 10—15 г калійних добрив на 1 кв. м. Органічні добрива вносять восени під час перекопування грунту, мінеральні — навесні, за першого розпушування.
Догляд полягає в систематичному прополюванні, розпушуванні грунту, підтриманні необхідної вологості.
Плоди збирають у вересні-жовтні. Грона зв’язують у пучки і підвішують на горищах чи інших прохолодних приміщеннях, де вони добре зберігаються, не псуються і використовуються в свіжому вигляді протягом усієї зими як приправа до різноманітних страв. Одна з особливих рис калини та, що за від’ємних температур її ягоди стають ще смачнішими і не втрачають своїх властивостей — ні харчових, ні лікувальних. Плоди також сушать у печах за температури 50— 60°С.