Каштан європейський або посівний, справжній, благородний, їстівний – найпоширеніший у Європі.
Це листопадне дерево, що має до 35 м висоти та до 2,5 м діаметр стовбура. Крона каштана потужна, розлога, тому садити його варто в периметр ділянки, де в перші кілька років деревце буде захищене від наскрізних вітрів. Живе каштан благородний понад 1000 років. Як усі каштани, рослина однодомна, але з різностатевими квітками. Каштани запилюються не лише вітром, а й комахами. Виділяють багато нектару.
Цвіте наприкінці травня – червні. Аромат квітів приємний гіркувато-нудотний. Плодоносити дерево починає в середньому в 15-20 років. Плоди зріють у жовтні – середині листопада. Врожайність одного великого дерева може сягати 200 кг. Горіхоплідні їстівні каштани – це цінне джерело їжі, що у деяких регіонах є основним продуктом харчування. Шкаралупа горіхів тонка, горіх округло-серцеподібної форми, смак ядра солодкий, крохмальний.
Любителям краси та здорового способу життя слід звернути увагу на каштан. Каштан – чудовий декоратор наших садів та чудовий лікар для наших душ та тіл. 15 хвилин, проведені під каштановим деревом, можуть зарядити вас бадьорістю на цілий день, а його плоди надзвичайно корисні для здоров'я. Смачні горіхи їстівних видів каштану використовують для приготування безлічі різноманітних страв.
Теги: Каштан їстівний, саджанці