Лимонник китайський – це ліана довжиною від 8 до 15 метрів з ароматом лимона. Батьківщиною цієї плодової рослини є Китай, де в лікарських цілях його почали культивувати ще за 250 років до нашої ери. Зараз Лимонник китайський зустрічається у дикій природі Далекого Сходу, Японії,Кореї. В Україні він росте на ділянках садоводів як харчова, декоративна та лікарська рослина.
Рослина являє собою листопадну багаторічну ліану довжиною 10 м і більше, її гнучкі стебла обвивають стовбури дерев та інші опори. У молодих рослин кора гладенька, в подальшому стає темною і шорсткою, легко відшаровується. Листя темно-зелене зверху, бліде знизу, прості, овальні з загостреним кінчиком, довжиною 6-10 см.
Якщо розтерти в руці листочок лимонника, можна відчути приємний лимонний аромат, завдяки чому рослина і отримала свою назву. Квіточки біло-рожеві, дрібні, також з приємним запахом, що приваблюють бджіл і інших комах. Цвіте лимонник близько 2 тижнів в травні - червні.
Лимонник відноситься до однодомних рослин з роздільностатевими квітками, тобто на ліані є і чоловічі, і жіночі квітки одночасно.
Ягоди округлої форми, діаметром близько 1 см, дозрівають у серпні - вересні і досить довго можуть зберігатися на ліані. Смак ягід своєрідний - це поєднання кислого, солодкого, гіркого і терпкого, а при розкусуванні кісточки додається ще і легкий хвойний аромат. Недарма японці називають лимонник «ягодою п'яти смаків». У період повного плодоношення з однієї 15-20 річної рослини отримують до 2,5 кілограм плодів. У натуральному вигляді ягоди лимоннику не вживають, так як смак у них кислий і терпкий. Їх сушать, використовують для приготування компоту, соку, морсу, сиропу, вина, варення, джему, мармеладу. Плоди лимонника зберігаються погано, швидко пліснявіють і починають гнити. Тому в переробку їх слід пускати в день збору чи на наступний день. При переробці слід уникати подріблення насіння, тому, що заготовки будуть мати гіркий смак.
Потребує яскравого сонячного, але не пекучого світла або притінку. Грунт легкий, багатий на перегній, в міру вологий та дренований. Полив частий та рясний, але без застою води. Шпалеру, на якій вирощують цю ліану, встановлюють відразу після посадки. При розташуванні ліани біля стіни будівлі її пускають по встановленій похило до стіни драбинці. З третього року після посадки починають формувальне обрізування, яке проводять восени, після падолисту. Видаляють і непотрібні прикореневі відростки. Молоді саджанці потребують вкривання на зиму. Дорослі ліани морозостійкі і в захисті на зиму не потребують.
Лимонник має добрий імунітет і при дотриманні агротехніки й гарному догляді дуже рідко уражається захворюваннями. Стійкий він і до шкідників.
У китайській народній медицині лимонник займає друге місце після женьшеню. Він швидко відновлює життєву енергію, підвищує загальний тонус організму. Лимонник не тільки лікує, а й прикрашає сад. Його ліанами з ажурною зеленню можна оповити арку, альтанку, декорувати стіну будинку. Дуже ефектний лимонник восени, коли на ліанах висять яскраво-червоні китиці плодів, які не опадає до морозів.
Теги: Лимонник китайський