Термін дозрівання: ранній – 110 – 115 днів (середина серпня)
Колір ягоди: темно-фіолетовий
Маса ягоди: 10 – 16 г
Врожайність: 25 - 35 кг із куща
Морозостійкість: - 22С (без укриття)
Призначення сорту: столовий
Вид упаковки: плівка стрейчева
Лорано — найновіша, але, за першими відгуками, надзвичайно перспективна гібридна форма столового темнозабарвленого винограду від народного селекціонера з Дніпропетровської області України Олександра Васильовича Бурдака. Автор протягом усієї своєї дослідницької роботи ставив перед собою завдання виведення ідеальної «сонячної ягоди», і у випадку з цим різновидом він дуже близько наблизився до цього результату.
Гібрид був отриманий в результаті схрещування популярного українського сорту Лора та ранньостиглих Кодрянки та Рішельє. Дітище, що з'явилося від цього схрещування, поєднало в собі ряд приголомшливих характеристик, завдяки яким привернуло до себе увагу багатьох виноградарів-аматорів і фермерів, що вирощують культуру на продаж.
Сила росту кущів підвищена. Квітки двостатеві, добре запліднюються власним пилком. За відгуками виноградарів Лорано не притаманні такі недоліки як горошіння ягід, осипання суцвіть або зав'язі. Визрівання молодого приросту відбувається в досить ранні терміни і на значну довжину.
Плоди вражають своїми розмірами. Ягоди дуже великі. Колір шкірки при ранньому зборі винограду темно-фіолетовий, а після повного дозрівання майже чорний. М'якуш плодів щільна, соковито-м'ясиста, за деякими відгуками — мармеладна, має приємний гармонійний смак і гарний фруктовий аромат. Шкірка має підвищену щільність, що захищає виноградини від пошкодження осами та іншими комахами, проте при їжі вона розжовується без проблем. Число кісточок зазвичай 2-3, розмір у них середній, у зв'язку з чим у великому обсязі м'якоті вони не сильно помітні. Дегустаційні якості Лорано оцінюються як високі.
Тривалість вегетаційного періоду до настання знімної зрілості ягід становить Лорано всього 110-115 днів. Тому різновид може вирощуватися і в ряді нетрадиційних для виноградарства регіонів. Однак з урахуванням середніх показників морозостійкості -22°С, рослинам потрібне надійне укриття надземної частини на зиму. До основних грибкових захворювань сорт, за відгуками, показує відносну стійкість і потребує лише кількох профілактичних обробок фунгіцидами за сезон. Дозрілі ягоди не мають схильності до загнивання та розтріскування, осами ушкоджуються рідко, завдяки чому грона можуть висіти на кущах тривалий термін.
Лорано в першу чергу справляє на всіх незабутнє враження своєю великоплідністю і пишністю зовнішнього вигляду виноградин, проте крім цього має і багато інших однозначних переваг. Серед них ранній термін дозрівання врожаю, його високі гастрономічні характеристики, відмінна продуктивність, порівняльна невибагливість винограду у вирощуванні та підвищена опірність грибковим захворюванням. Завдяки всьому цьому кількість шанувальників Лорано зростає рік у рік, і вже сьогодні можна з певністю заявити, що на нього чекає широке визнання і популярність.