Материнка (душиця) звичайна – багаторічна пряна, декоративна і лікарська рослина. Інші назви: душинка, орегано .
З насіння душиці виростають чарівні кущики висотою до 60 см, дуже декоративні. Ваша грядка душиці забезпечить вам і красу, і пряну зелень, та ще й здоров'я зміцнить. Цвіте рожевими суцвіттями, є хорошим медоносом, приваблює до саду бджіл та метеликів. Насіння душиці можна висівати рано навесні та пізньою осінню (під зиму).
Це досить невибаглива рослина, яка не принесе вам особливого клопоту. Добре зимує і виносить посуху. Навесні душиця починає відростати дуже рано, як тільки почнуться відлиги, навіть у лютому. Вимоги до ґрунтів – звичайнісінькі: легкі, пухкі, садові, без надлишку вологи. Не підійдуть тільки важкі глинисті та занадто кислі ґрунти. Кращі місця – відкриті сонячні або у частковій півтіні.
Перший раз рослини обрізають на лікарську сировину або пряність на другий рік, у період цвітіння (липень). Рослинам дають у перший сезон зміцніти та розростися, сильно не обрізають. Над поверхнею землі залишають до 20 см - 25 см. Після обрізки рослини підживлюють повним мінеральним добривом та рясно поливають. І душиця швидко відростає, кущиться, стає ще більш пишною. Пряність сушать у тіні (під навісом або на горищі) при температурі не вище +40°С. Приміщення має добре провітрюватися. Потім жорсткі пагони прибирають, а висушене листя та суцвіття – зберігають у щільно закритих банках у темному місці. Санітарну обрізку кущів роблять навесні, за необхідністю.
Лікарські властивості: ефірне масло душиці – хороший антисептик, має бактерицидні властивості. Відвари п'ють як спазмолітичний та протикашльовий засіб. Душицю широко використовують у косметології та ароматерапії, парфумерії. Кулінарні властивості. Сушене листя та квітки входять до складу пряних сумішей, Прованської, Італійської та ін. Дуже популярна душиця у Середземноморській кухні. Трава має ніжний смак та аромат, її додають у страви з риби, овочів, у м'ясні паштети, салати та ін. страви. Душиця, як і лаванда, має властивість відлякувати міль, тому ви можете зробити ароматні мішечки з висушеною травою та покласти їх у шафу.
Є легенда, яка говорить, що за часів правління царя Кинира на Кіпрі його слуга ненароком перекинув амфору з улюбленими пахощами господаря. Молодий чоловік так сильно злякався гніву правителя, що зомлів і перетворився в траву, що пахне в точності як пролиті духи.