Меліса лимонна (лимонна м'ята, лимонна трава) - використовується як ароматична рослина, у вигляді приправ до салатів, дичини, риби, грибів. Меліса чудово доповнює чай. Настій меліси та майорану в народній медицині застосовують як засіб для зміцнення пам'яті. Ця рослина хороший медонос, тому пасічники і багато садівників звуть мелісу «бджолина м'ята».
Меліса — багаторічна трав'яниста рослина родини губоцвітих. На одному місці росте до 10 років, розмножується насінням і діленням куща. Квіти меліси можуть бути білими, рожевими і жовтими. Ефірні масла здебільшого містяться у верхівках пагонів і листі.
Меліса — теплолюбна рослина, вона не переносить навіть короткочасних заморозків, вимоглива до складу ґрунту, до освітлення. Зате вона добре переносить посуху. Для вирощування меліси придатні легкі, суглинні ґрунти, багаті на родючі речовини.
Щоб поліпшити лист меліси для повторного врожаю, після зрізування зеленої маси її підживлюють. Рослини, що залишають на зимівлю, підсапують.
Догляд за мелісою полягає в основному в розпушуванні та своєчасному знищенні бур'янів. При правильному догляді за сезон двічі-тричі зрізують зелену масу. Перше збирання проводять на початку цвітіння, листя відокремлюють від стебел і сушать у затінку.
Мелісса - це знахідка для гурманів, які мріють з'єднати воєдино аромат цитрусових з приємним м'ятним смаком з деяким медовими нотками.
Теги: Меліса лимонна, насіння