М'ята перцева - багаторічна трав'яниста рослина сімейства Ясноткові. Відома також під назвами аптечна м'ята, лікарська м'ята, англійська м'ята, холодна м'ята. В іноземній літературі згадується як пепермінт (peppermint). Від інших видів м'яти відрізняється великим вмістом ефірних олій та ментолу в них. Завдяки ментолу вона і отримала свою назву - за трохи пекучий, холодний смак, який надає їй цей компонент ефірної олії.
Надземні пагони однорічні, щороку взимку відмирають. Стебло висотою 30-100 см, гіллясте, прямостояче. Крім стебел утворюються й численні горизонтальні пагони, які швидко вкорінюються, перетворюються на кореневища і, у свою чергу, утворюють вертикальні пагони. Таким чином, м'ята швидко поширюється.
Цвіте м'ята перцева із липня-серпня до жовтня. Квітки дрібні, рожево-фіолетові, зібрані на кінцях гілок у головчасто-колосоподібне, перерване біля основи суцвіття. Насіння у м'яти перцевої утворюється рідко. Для розмноження вони мало застосовуються.
М'ята - рослина холодостійка, вона легко переносить заморозки до -8 °С. Весною відростає дуже рано, у квітні-травні. Вона світлолюбна, недолік освітлення знижує врожайність зелені, вміст та якість ефірної олії. М'ята добре росте на багатих гумусових ґрунтах, а також і на торф'яних ґрунтах. Вибаглива до вологозабезпечення. Може рости навіть на ділянках із близьким заляганням ґрунтових вод. У той же час, м'ята переносить короткочасні посухи. Грунт повинен бути легким і завжди пухким. М'ята дуже чуйна на добриво, але при надлишку азоту в грунті вона жирує і мало накопичує ефірну олію. Ділянка під м'яту має бути добре захищена від вітрів. Зимує вона, як правило, добре. На одному місці росте, у добрих умовах, до 5 років.
М'ята - одна з основних світових ефіроолійних культур. Важко переоцінити її значення для людини. Вся надземна частина м'яти багата на ефірні масла, до 65% яких становить ментол. У світі щорічно виробляється дуже багато м'ятної олії, яку широко використовують у медицині. Ментол - основна складова багатьох медичних препаратів. М'ята застосовується й у косметології, незамінна у харчовій промисловості.
Теги: М'ята перцева Пепермінт, насіння