Огіркова трава (бораго, огірковик, бурачник) – однорічна, трав'яниста, холодостійка рослина з приємним запахом свіжого огірка. Можна вживати вже через чотири тижні після сходів.
Салатна, лікарська та медоносна рослина, що вирощується у відкритому грунті, добре росте у півтіні. Період від повних сходів до збирання на зелень 38-45 днів. Рослина виглядає дуже декоративно, ще й тому її люблять дачники.
Листя, через яке і вирощують цей овоч, зморшкуваті, вкриті білим гарматою. Квіти зірчасті, сині, запашні, звисають на довгих ніжках. На них люблять злітатися бджоли - добрий медонос. Маса однієї рослини 200 г.
Для отримання молодої зелені посіви проводять у декілька термінів безпосередньо у відкритий ґрунт. Сіють на глибину 1,5-2 см за схемою: 10 х 30 см. Сходи з'являються через 10-12 днів. Культура дуже невибаглива. Краще росте при невеликому затіненні на пухких, у міру добривних ґрунтах. Розмножується самосівом.
На вигляд вона щетиниста і недружня, а варто зірвати м'ясистий листок - і вас обдасть приємний огірковий запах ... За це і називають цей пряний овоч ще огірником або бурачником. Дрібка порізаного листя, додана в овочевий салат, присмачує його таким апетитним запахом, що страва виходить дуже привабливою. Кладуть бурачник у гарніри до м'ясних та рибних страв: він надає їм свіжості та аромату. Бораго надає огірковий присмак весняним забарвленням і салатам.
Молоді пагони, листя та квітки містять велику кількість вітамінів та інших корисних речовин. Використовують у свіжому вигляді як ранню вітамінну зелень, додаючи до салатів та різних овочевих холодних закусок. Молоді пагони та листя використовують у свіжому та сушеному вигляді як приправу до овочевих страв, при консервуванні та в засолюванні.
Ця невибаглива пряна рослина стала завсідником дачних городів із приходом моди на здорове харчування. Листя цієї рослини багаті мінеральними солями та вітамінами, цінними органічними кислотами та дубильними речовинами, тому рослину застосовують у народній медицині. Бораго – безцінне джерело вітаміну С. Цього вітаміну в бораго втричі більше, ніж у огірках!
Теги: Огіркова трава Свіжість, насіння