Прима України - нова гібридна форма винограду столового напряму, виведена приватним селекціонером Плясуновим В.Н. Ударними темпами набирає популярність серед виробників ягоди.
Смакові характеристики ягоди дуже високі. При повному дозріванні у ягоди спостерігається сильний цитронно-мускатний смак і аромат. Характерною позитивною особливістю сорту є можливість дозрівання ягоди в ящиках, якщо грона зрізані не до кінця визрівшими.
Урожайність висока. Прима України добре тримає нагрузку урожаєм. При цьому невелике перевантаження не призводить до значного погіршення ні смакових якостей ягоди, ні до проблем з визріванням лози.
Прима України надранній сорт. Період дозрівання становить 90-95 днів. Зрілість наступає дуже рано: в південних регіонах України це може бути початок липня; в більш північних - кінець липня-початок серпня.
Стійкість до мілдью, оїдіуму – вище середньої або високої. Розтріскування ягід в поганих погодних умовах не спостерігалося. Враження ягоди комахами в період дозрівання мінімальні.
Морозостійкость и зимостійкость – підвищені. Бруньки підтримують зниження температури в зимовий час до -25°С.
Прима України - форма, яка характеризується досить хорошою транспортабельністю урожаю без значного псування ягід. Ця форма все ще знаходиться в процесі вивчення, але вже зараз за сумою характеристик її можна віднести до кращих форм столового напряму.
Теги: Прима України, виноград