Дайкон японський, який ще називають японською або китайською редькою, з кожним роком набуває все більшої популярності серед власників дачних ділянок.
Коренеплоди дайкона – соковиті та дуже ніжні, довжина їх може досягати 30 см і навіть більше, діаметр 10 см, вони відрізняються надзвичайно солодким смаком. У порівнянні з редькою і редисом вони мають високі смакові якості - більш соковиті, ніжні і практично позбавлені специфічного гіркувато-гострого смаку. Чудово зберігаються всю зиму. Маса коренеплодів, залежно від сорту, може коливатися від 100 г до 4 кг. Зазвичай вони заглиблені у ґрунт наполовину або навіть на одну третину. Дайкон - надзвичайно врожайна культура, з квадратного метра можна отримати до 5-7 кг смачних та корисних коренеплодів.
У Японії дайкон є одним із основних овочевих культур, а у нас він з'явився наприкінці минулого століття. Дайкон у перекладі з японської мови означає "великий корінь" за свої габарити.
Дайкон містить багато солей кальцію, що виводять зайву воду з організму, шлаки. Також присутні солі магнію, заліза, фосфору, клітковина, пектинові речовини. У незначних кількостях він містить усі вітаміни групи В та вітамін С, у великій кількості бета-каротин, який зміцнює імунітет. З усіх овочевих рослин лише редька, дайкон та хрін здатні очищати печінку та нирки, розчиняти каміння. На відміну від редьки та хрону, які містять дуже багато гірчичних масел, що надають смаку цих овочів гіркоту та збуджують серцеву діяльність, дайкон позбавлений цих недоліків. Тому для людей похилого віку, які страждають на захворювання нирок і печінки, дайкон немов створений самою природою для лікування подібних недуг.
Дайкон можна використовувати в їжу протягом усього періоду вегетації і зовсім маленьким, величиною з редис, і в стані повної стиглості при довжині коренеплоду 30 см і більше. М'якуш дайкону зі зростанням не грубіє, поступово зменшується гострота і зростає вміст аскорбінової кислоти. Дайкон, до всього іншого, належить до екологічно чистих рослин, оскільки не накопичує ні важких металів, ні радіонуклеїдів.
Виростити дайкон на присадибній ділянці нескладно. Основний догляд зводиться до своєчасного поливу та прополювання. Доклавши трохи зусиль, можна отримати добрий урожай корисної редиски!
Теги: Редька японська Дайкон, насіння