Розмарин - чудова пряна ароматична рослина. Крім використання його в якості пряної зелені, він також досить декоративний. Цей вічнозелений кущик з тонкими, схожими на голочки листям, в дикому вигляді росте на Середземноморському узбережжі. Під час цвітіння він усипаний чарівними бузковими квіткам. З латині «розмарин» перекладається як «морська свіжість», це пояснюється тим, що розмарин у древніх греків асоціювався з морської Афродітою. Однак запах цієї рослини взагалі не схожий на йодистий морський аромат. Він більше схожий на поєднання запаху камфори і сосни, тому найближче до істини грецька назва рослини, що перекладається як «бальзамічний кущ».
Вирощувати розмарин можна у відкритому грунті. Для цього вибирають добре освітлене місце, що має надійний захист від поривів вітру. Грунт потрібен легкий, пухкий, що добре пропускає воду і повітря, причому бажано, щоб він був вапнуватий. Для того, щоб зберегти рослину до весни, його викопують і висаджують в контейнер, який переносять в добре освітлене і прохолодне (не вище 16 градусів) приміщення. Якщо ж викопати розмарин не виходить, то його зрізають на рівні поверхні ділянки і засипають шаром сухого листя або тирси, потім навколо рослини роблять укриття з гілок ялини.
Розмарин дуже декоративний, тому широко використовується в садово-парковому дизайні як в групових, так і в одиночних посадках. У період цвітіння густі сильнорозгалужені гілочки рослини покриваються блакитними (фіолетовими, білими, рожевими, синіми) квітами. Ефірна олія, що міститься в квітках, листках і верхніх частинах пагонів, надає розмарину солодкуватий хвойний аромат.
Розмарин - лікарська рослина. Вважається, що додавання його в їжу покращує травлення, знімає нервову напругу, покращує мозковий кровообіг, благотворно впливає на пам'ять і зір, допомагає боротися із застудою.
У кулінарії використовується, як прянощі. Дуже добре підходить до рибних і м'ясних продуктів, а також грибів. Його додають в супи, салати, маринади і здобне тісто. Розмарин використовується для ароматизації олії. Для цього потрібно кілька листочків розмарину помістити в чисту пляшку і залити її будь-яким рослинною олією. Потім пляшку потрібно щільно закрити і прибрати в темне місце. Через 2-3 тижні олія готова. Виходить натуральний ароматизатор, який можна використовувати при готуванні.
Розмарин додасть стравам невловимо тонкий аромат хвойних голок. Всього кілька гілочок розмарину зроблять звичну їжу надзвичайно смачною, а пряний аромат її неодмінно наповнить кожен куточок будинку, нагадуючи про далекі мандрівки ...
Теги: Розмарин