Розмарин - головна пряність французької та середземноморської кухні., що цінується за приємний, злегка камфорний аромат та незвичайний смак. Його можна вирощувати на грядці, балконі, в кімнаті. Це теплолюбива, вічнозелена рослина з тонкими голчастими листками, що нагадують хвою та синьо-фіолетовими квітами. Висота 30-60 см. Якщо листя або квіти розмарину потерти пальцями, то можна відчути освіжаючий приємний запах рослини.
Вельми невибагливий, може рости навіть на бідних водопроникних грунтах з будь-яким складом. Йому підійде відкрите сонячне місце розташування з частковим захистом від вітру. В наших регіонах розмарин в горщику з настанням температур, близьких до 0 ° С, рекомендують переносити в прохолодні приміщення (на терасу або лоджію), де рослина відмінно переживе зиму. Розмарин легко переносить посуху.
Розмарин додають в м'ясо, супи, овочі, напої, масла і мармелад, чай. Крім прекрасного аромату і смаку, розмарин має ще й цінні лікарські властивості. Чинить тонізуючий ефект на серцево-судинну та нервову системи, стимулює мозковий кровообіг, покращує пам'ять, є прекрасним антидепресантом, допомагає від розумової втоми. Має протимікробну дію, лікує екземи, дерматити, запалення та подразнення шкіри. Прекрасний засіб проти стресу, повертає життєву силу.