Рукола або індау, або аругула, або рокет-салат, або ерука – вид трав'янистих однорічних родини Капустяні.
У висоту рукола сягає від 30 до 60 см. Стебло у неї пряме, слабо опушене, гіллясте. Листя руколи соковите, зі своєрідним горіховим ароматом. Суцвіття руколи, що з'являються в травні, є довгими поодинокими гронами з яскраво- або блідо-жовтих квіток із фіолетовими прожилками. Плід руколи – стручок зі світло-бурим або коричневим насінням, розташованим у два ряди.
Технологія вирощування руколи відносно проста та подібна до салату. Рукола потребує родючих легких ґрунтів і найкраще росте на нейтральних або слабокислих ґрунтах.
При цьому варто розуміти, що руколу високої якості, отримують лише за весняного й осіннього вирощування як на поливі, так і без нього. Влітку руколу слід вирощувати у невеликих кількостях, але з обов’язковим достатнім поливом у процесі вегетації.
Урожай цієї рослини зазвичай збирають уже через 3-4 тижні після появи сходів, при досягненні висоти 10-15 см. Використовують лише молоде листя, старі листки досить пікантні на смак. Зрізувати листя варто не дуже низько, щоб отримати другий та третій урожай.
Рукола – це салат, який має пряний смак. Практично всі його складові знайшли застосування в нашому житті. Цю рослину використовують кулінари, тому що у насінні руколи багато масла. Завдяки своєму специфічному смаку, рукола дуже популярна в таких кухнях, як італійська і середземноморська, її додають в різотто, піцу, ароматні пасти і салати.