Салат спаржевий або Уйсун – близький родич салату-латуку. Батьківщина спаржового салату – Китай, у європейських країнах культивується також досить широко. На відміну від інших різновидів салату у спаржового їдять і листя, і ніжне, соковите, делікатесне стебло. Це ще й цінна лікарська рослина. У його соку міститься алкалоїд лактуцин, який покращує сон, підвищує апетит та знижує кров'яний тиск.
Спаржевий салат може рости на будь-яких ґрунтах - від глинистих до супіщаних та торф'яних, але краще розвивається на родючих суглинках з високим вмістом гумусу, нейтральних за кислотністю.
Формує соковите потовщене стебло, висотою 80-100 см і велике видовжене листя. Швидкостиглий, холодостійкий сорт. Вегетаційний період 60-90 днів. Формує розетку заввишки 65-95 см, із 50-70 листя. Високоврожайний сорт.
Збирати врожай можна починати, коли на рослині 15-20 листків, і продовжувати до бутонізації з інтервалом п'ять-сім днів. Якщо листя зрізають кілька разів, урожай буває більшим, ніж при одноразовому зборі. До того ж при багаторазовому зборі листя утворює більш потовщене і високе стебло. Щоб стебло було товстішим і соковитішим, за два-три тижні до збирання зрізають бічні листи.
У їжу у спаржового салату вживають потовщене стебло до появи квітконосів, (за смаком нагадує спаржу), і листя у свіжому вигляді, яке за поживною цінністю в 4 рази перевершує качаний салат. Свіжозрізані листя соковиті і злегка гірчать, але після короткочасного підвялювання вони стають солодкуватими, ніжними, з освіжаючим смаком. Для приготування салатів беруть молодше, а отже ніжніше і солодке листя. Стебла варять, смажать, тушкують. Їх можна навіть солити, сушити та заморожувати.
Культура холодостійка, насіння може проростати при +5 ° C і давати сходи на 5-7 день. Молоді рослини витримують заморозки до -1-6 °. У спекотну, суху погоду та при нестачі світла швидко утворює квітконоси, оптимальна температура для зростання +10-17°C.
Оскільки коренева система розташована близько до поверхні ґрунту, до води салат пред'являє підвищені вимоги, не переносить навіть короткочасної посухи. При нестачі води листя не досягає нормальних розмірів, грубіє, стає гірким. При перезволоженні ґрунту та високій вологості повітря салат легко уражається борошнистою росою, гнилями, тому поливи краще проводити вранці, уникаючи попадання води на листя.
Перед настанням осінніх заморозків рослини прибирають із коренем, обрізають листя на нижніх частинах стебла (2/3) та поміщають у сховище.
Вирощування цієї новинки не складе труднощів, адже Уйсун досить невибагливий і морозостійкий.
Теги: Салату насіння