Празький гігант - кореневий середньо-пізній сорт селери. Вегетаційний період 160 – 190 днів. Універсальний сорт селери з високим та стабільним урожаєм. Призначений для вживання у свіжому вигляді та переробки. Сорт формує дуже великі коренеплоди масою до 500 грам. Листя середньої довжини, насиченого темно-зеленого кольору, добре прикривають коренеплоди, захищаючи їх від ранніх заморозків. Культура холодостійка, витримує заморозки до 4-5 ºС.
Щільний білий м'якуш зберігає білий колір при бланшуванні. Сорт стійкий до вірусу селери. При сівбі оптимальна температура проростання 17—20°С.
Пізні сорти селери листової, черешкової і селери кореневої вирощують тільки розсадним способом, ранньостиглі перших двох видів можна висівати відразу на грядки. Посів селери в ґрунт необхідно проводити в максимально можливі ранні терміни, але не раніше 20 квітня.
Селера полюбляє багатий гумусом легкий супіщаний нейтральний грунт і відкриті сонячні місця, а його попередниками можуть бути будь-які овочеві культури. Догляд за селерою полягає в прополках, своєчасних поливах, розпушуваннях та підживленнях. Так, щоб не допустити випаровування вологи і забезпечити корінням рослини більше кисню, відразу після посадки селери грунт навколо треба замульчувати торфом, тирсою або просто скошеною травою.
Прибирання всіх видів селери має проводитися у жовтні. Черешкову і кореневу видаляють повністю, а Монарх можна використовувати на вигонку зелені в зимовий період часу, для чого рослини потрібно викопати з невеликою грудкою землі ще до настання перших заморозків і висадити в невеликі горщики.
У їжу використовують усі частини селери, але взимку особливо цінуються коренеплоди рослини. Їх їдять у сирому вигляді, додають у салати, супи; запікають, варять, смажать, а також висушують, перетирають і використовують як приправу. Корінь селери містить калій, магній, кальцій, натрій, що допомагає насичувати організм корисними мінералами, зміцнюючи стінки судин та підвищуючи життєвий тонус. Корінь селери має ніжний смак і приємний сильний аромат. Перевага селери перед іншими овочами полягає в тому, що вона здатна зберегти більшу частину вітамінів, навіть якщо пройшла термічну обробку!
Теги: Селера коренева, насіння