Шипшина – це рослинний продукт, популярність якого не знає меж у напрямі народної медицини. Також ця рослина здобула визнання і в офіційній медицині. Плоди шипшини традиційно використовуються як лікарський засіб для лікування найрізноманітніших захворювань.
Шипшина – це чагарникова багаторічна рослина, яку відносять до сімейства Розоцвітих. Стебла куща, який може бути заввишки до 2 метрів, усіяні невеликими гострими шипами. У народі цю рослину ще називають "дика троянда", оскільки чагарник на вигляд (стеблами і листям) дещо схожий на декоративну троянду.
Цвіте шипшина одиночними бутонами, що складаються з 4-5 пелюсток ніжно-рожевого, блідо-оранжевого або білого кольору. Починає плодоносити на 2-й рік після садіння.Її плоди бувають різні за розміром, формою і кольором. Найчастіше це ягідки помаранчевого або яскраво-червоного забарвлення. На смак вони трохи терпкі й кислі, однак саме ягідки становлять особливий інтерес, адже їхній склад просто вражає корисним різноманіттям.
Шипшина - цілюща рослина, що володіє рекордним числом лікарських властивостей. Завдяки приємному смаку і тонкому аромату, а також унікальному вітамінно-мінеральному складу, яскраві і соковиті ягоди, а також коріння і листя цієї рослини незамінні для підтримки здоров'я жінок, чоловіків і навіть дітей. Плоди шипшини містять значну кількість вітаміну С, якого в них набагато більше, ніж у лимоні і навіть в чорній смородині. Можна отримати добову дозу аскорбінової кислоти, з'ївши всього три ягідки шипшини, тому її називають ідеальним імуномодулятором.Також до її складу входять вітаміни Р, А, В2, К і Е, ефірні олії, лимонна кислота, яблучна, дубильні речовини і пектини. Крім того, шипшина містить такі мікро- і макроелементи, як залізо, натрій, магній, мідь, кальцій, марганець, калій і фосфор. Її плоди багаті фітонцидами.
На додаток до корисних властивостей, шипшина наділена ще й неповторними зовнішніми якостями. Протягом усього року в різні сезони цей плодовий чагарник є справжньою окрасою саду або присадибної ділянки.
Теги: Шипишина звичайна