Термін дозрівання: надранній - 90 - 100 днів (середина серпня)
Колір ягоди: біло - зелений
Маса ягоди: 7 - 8 г
Урожайність: 20 кг з куща
Морозостійкість: - 22С (без вкривання)
Призначення сорту: столовий
Вид пакування: плівка стрейчева
Супер екстра - одне з перших вдалих напрацювань талановитого виноградаря і селекціонера-любителя Євгена Павловського. Для передачі на Держсортовипробування, виноград з легкої руки автора змінив назву на Цитрин, з яким і був в 2015-му році внесений до Державного реєстру. Однак в середовищі виноградарів-любителів нова назва не прижилася, і сорт відомий більшості з них за первісним найменуванням - Супер екстра.
Кущі цього винограду відрізняються високою силою зростання, пагони визрівають майже на всю довжину. На кожному пагоні зав'язується по кілька грон, тому урожай доводиться нормувати, вищипуючи зайві грона на самому початку їхнього росту. Перші ягоди з'являються через 2-3 роки після посадки куща. Коренева система сильно розвинена. Розмножується безпроблемно, будь-якими доступними способами. Для запилення не потрібно додаткових культур, так як сорт має властивість самозапилюватися.
Ягоди великі, слабо подовжені, в залежності від освітленості сонцем при дозріванні можуть бути зеленими, білими або бурштиновими. Специфічною особливістю сорту є значна разнокаліберність виноградин в гронах, що трохи псує товарний вигляд, але абсолютно не позначається на смакових якостях. М'якоть соковита, м'ясиста, достатня щільність зберігається навіть у перестиглих ягід. Смак простий, без зайвих витребеньок, але цілком гармонійний - можна сказати, стандартний для столового винограду. Шкірочка досить щільна і міцна, при цьому з'їдається. Кісточки присутні, але майже не псують дегустаційну оцінку. Осами, завдяки міцній шкірці, ягоди не пошкоджуються, однак можуть розтріскуватися в разі дощової погоди при дозріванні або різких перепадах вологості грунту. У зв'язку з цим тривале перебування дозрілих грон на кущах після настання знімної зрілості пов'язане зі значними ризиками.
Терміни дозрівання врожаю надранні. Вегетаційний період становить всього-то 90-100 днів. Ця обставина робить сорт дуже затребуваним в північному виноградарстві. Дуже багато любителів звернули свій погляд на даний гібрид завдяки саме цій обставині. Морозостійкість у нього хоч і середня (-22 ... -23 ° С), але в холодних регіонах ця проблема вирішується ретельним укриттям лоз на зиму. Урожайність Супер екстра також порадує найвимогливіших в цьому плані виноградарів. При виборі місця для посадки слід враховувати любов винограду до світла, тому висаджувати потрібно на південній стороні садової ділянки. Місцевість для посадки повинна бути рівною, не передбачати протягів. Для рослини не підходить пристінковий вид посадки через вимогливість до світла, однак допускається шпалерний і альтанковий метод.
Супер екстра - сорт, який полюбився багатьом виноградарям різних кліматичних регіонів за його надраннє дозрівання, підвищену морозостійкість і здатність рости на погано освітлених ділянках.
Теги: Супер екстра, виноград