Терен - це кущ або невелике деревце 2 - 3 метри у висоту. У народі його називають дикою сливою або колючого сливою, тернина,тернослив. Із за своєї невибагливості і корисності, терен стали вирощувати в садах. Корисним є все в цій чарівній рослині: квіти, листя, кора, коріння, плоди.
Плоди терну вживають у їжу свіжими, особливо після проморожування, а також використовують як цінний продукт для різних способів переробки, для виробництва вин, варення, соків, сиропів, екстракту, лікерів, оцту, мармеладу, пастили, цукатів.
Вина, наливки й кондитерські вироби з терну відзначаються високими смаковими і дієтичними властивостями, тонким приємним ароматом.
У народній медицині терен здавна використовують як дієтичний і лікувальний засіб при захворюваннях шлунку та кишківника. Плоди, квітки і кору терну застосовують як кровоочисний засіб, особливо при нашкірних висипах, масових фурункулах. Квітки терну корисні і при різних хворобах печінки. Квітки регулюють перистальтику кишок і вважаються ніжним проносним засобом. Корені, кора і молода деревина мають протигарячкові і потогінні властивості. Листки терну рекомендують як сечогінний і проносний засіб. Верхній шар кори терну рекомендують прикладати при бешихових запаленнях шкіри. Відвари з коренів і листків використовують для полоскання ротової порожнини при захворюванні зубів і ясен.
В озелененні терен використовують для створення живоплотів. Терен колючий — цінна рослина для створення захисних насаджень, для закріплення схилів, ярів і балок.
Теги: Терен, терен колючий, тернина, тернослив, слива колюча