Термін дозрівання: липень
Колір: чорний з фіолетовим відливом
Маса ягоди: 3 - 5 г
Урожайність: 5 - 10 кг
Вид пакування: торф, стрейч
Йошта (від нім. Johannisbeere — смородина і нім. Stachelbeere — аґрус) - повсякденна назва гібрида чорної смородини з аґрусом, який був отриманий в ході складного схрещування, проведеного в Німеччині професором Г. Бауером в 1959 році. Саме слово було утворено за допомогою злиття перших літер назв аґрусу та смородини в німецькій мові. За зовнішнім виглядом одночасно нагадує і смородину, і аґрус. Листя йошта запозичила в аґрусу, але вони більші.
Ягоди схожі на смородину, але дещо крупніші за розміром . На смак ягоди кисло-солодкі, з приємним мускатним присмаком, але не мають характерного для чорної смородини аромату. При повному дозріванні не обсипаються. Відмінна транспортабельність.
Кущі йошти потужні, міцні, розкидисті, висотою до 1,5 метрів. Досить швидко ростуть. Примітним є те, що, на відміну від аґрусу, у рослини повністю відсутні колючки. Кущ нормально росте і плодоносить близько 20-30 років. Прекрасно підходять для живої огорожі, тому широко використовуються у ландшафтному дизайні.
Всі хвороби, від яких так страждає смородина, та й агрус теж, обходять йошту стороною, як і шкідники. Їй не страшна ні борошниста роса, ні іржа. Склівка не пошкоджує пагони, бруньковий кліщ не вражає зав'язь, а попелиця не чіпає листя. Морозостійкість висока. Ідеальна садова рослина для мінімального догляду.
Йошта - дуже корисна у свіжому вигляді, оскільки її плоди багаті вітамінами С,Р, антоціанами. Крім того, ягоди можна заморозити або засушити, тому що щільна шкірка дозволяє це зробити.
Теги: Йошта