Годжі саджанці в контейнері
Останніми роками годжі стає дуже популярною рослиною. І це не даремно, адже багато східних країн вважають її національним скарбом і присвоюють собі пальму першості вирощування цієї дивовижної рослини. І все таки перші згадки про годжі знайдені у Китаї в рукописах часу династії Шан, приблизно чотири тисячі років тому. Багато сотень років інформація про годжі не поширювалася за межі Китаю, і лише за останні тридцять років набула масового поширення.
Тому при вирощуванні цієї ягоди слід вважати на головне – це культура її споживання. У Китаї рослина годжі безвідходна. Там використовується листя, кора, коріння, пагони і ягоди. За тисячолітніми спостереженнями все в певних дозах і пропорціях. За їхніми порадами починати треба з однієї, двох ягідок, особливо в свіжому вигляді. Якщо за декілька годин немає нудоти, блювання, алергії – можна споживати в більшій кількості. Рекомендована доза на день для здорової людини не більше 10 грамів. Бажано під час їжі. Чай з сухого листя бажано приймати в другій половині дня, ближче до вечора – він розслабляє, і теж після прийому їжі. Листя на чай заготовлюється в травні, сушиться в затінку. Заварюється із розрахунку 3 гр. на 200 гр. склянку. Ягоди сушаться та морозяться. Заморожувати простіше, висушені ягоди повинні мати гарний темно червоний колір, а досягнути цього важкувато.
До речі до сьогоднішнього дня Тибетські монахи кидають залишки ягід в водойми, з яких споживають воду. Лише в Китаї під цією культурою зайнято сорок п’ять мільйонів гектарів землі. А найбільший магазин з продажу сушених ягід годжі займає площу понад дванадцять гектарів і реалізує два мільйони тон сушених ягід на рік. В цієї культури є велике майбутнє в Україні. Ця рослина дійсно багата на корисні речовини. На жаль, сьогодні можна зустріти безліч спекуляцій на темі чудодійної сили годжі. Цій рослині приписують фантастичні ефекти: лікування усіх хвороб та схуднення на 30 кг за 5 місяців. Найголовніше, що слід усвідомити, що годжи - все ж не панацея.
Техніка вирощування годжі
Агротехніка вирощування годжі не складна. Висаджувати годжі потрібно в добре освітленому куточку саду. Робити це можна як восени, так і навесні. Рослина більше полюбляє кам’янисті лужні ґрунти. Але й на чорноземах почуває себе доволі комфортно. Краще переносить засуху ніж перезволоження ґрунту. Висаджується рядами. В ряду відстань між рослинами 1,5 до 2 метрів. В міжряддю від 2 до 3 метрів. Посадкова яма 50*50*50. На дно 10 літрів добре перегнилого перегною і один літр дерев’яного попелу. Добре вимішати з землею і посадити рослину. Зразу треба встановити підпору (перші роки тонкі пагони падають на землю), або шпалеру висотою 2 -2,5метра.
Перші три роки формуємо скелетні гілки, вибираються самі довші і сильніші, три – п’ять на кущ. Далі на скелетних гілках формуємо плодові плечі довжиною 20-50 см. На плодових плечах формуються плодові гілки. Далі все схоже з агротехнікою вирощування винограду. Щорічна сильна обрізка плодових гілок, залишаючи від одної до чотирьох бруньок на гілці. Заставляючи рослину більше дати молодого приросту, лише на ньому закладаються плодові бруньки. У кого мало землі, годжі можна формувати у вигляді компактного дерева. Для цього при садінні біля саджанця забивається в землю металевий стержень висотою до трьох метрів. Вирощується рослина в один пагін. По мірі відростання кріпиться до стержня. Далі робиться штамб 1 – 1,5 метр висотою і формуються плодові плечі і гілки. В цьому випадку буде колоноподібне дерево з звисаючим гіллям, дуже декоративне в любу пору року і стане окрасою для любої садиби.
Надалі рослині знадобиться лише регулярний полив і підживлення час від часу. Годжі практично не хворіє, не боїться шкідників, добре переносить зміну погоди і невелику засуху.
Ягода годжі дійсно лідер за своїми хімічними показниками. Годжі містять багато поживних речовин, у тому числі і фітохімічних елементів: 11 і 22 біологічно значущих макро-і мікроелементів відповідно, 18 амінокислот, 6 основних вітамінів. У всіх тканинах рослини є хімічний елемент германій, який завдяки своїм властивостям підвищує ефективність імунної системи організму, бореться з онкозахворюваннями, зменшує больові відчуття. Однак слід застерегти, що надмірне споживання годжи спричиняє такі симптоми, як нудота, діарея, висипи на шкірі, пожовтіння білків очей і навіть усього тіла, підвищення кров’яного тиску і тому подібне.
Показано з 1 по 6 із 6 (всього 1 сторінок)