Саджанці Горобини в контейнері
В Україні ростуть вісім видів горобини, серед них найбільше поширена і відома всім горобина звичайна, яка має яскраво-червоні плоди, особливо гарні восени. Протягом довгих віків горобина вважалася магічним деревом і відігравала важливу роль у повір’ях та ритуалах давніх слов’ян, кельтів і скандинавів. Вони вважали, що горобина, яка росте біля житла, захистить його мешканців від блискавки і пожежі та навіть впливу відьом. Слов’яни теж цінували горобину за властивості захищати, пророкувати і лікувати.
Чорноплідна горобина з погляду ботаніки не є горобиною. Латинська назва «горобина» — sorbus — належить лише до червоної і жовтої горобини. А ось чорну горобину називають аронією — аronia melanocarpa. До того ж вони відрізняються за смаком. Плоди червоної горобини — гіркувато-кислі, а чорної — кисло-солодкі. Походить аронія з Північної Америки. В Україні її, так само, як і червону горобину, вирощують як плодову, лікарську і декоративну рослину.
Горобина — добра сировина для лікеро-горілчаного, безалкогольного, кондитерського виробництва. З неї готують желе, повидло, мармелад, пастилу і цукерки. Рослина знезаражує і дезінфікує воду. Брудна вода, в якій кілька годин пролежала гілка горобини, стає придатною для пиття. Деревину горобини використовують для виготовлення музичних інструментів. Вона міцна й одночасно гнучка. Певно ж, бачили, як на горобиний банкет узимку злітається багато птахів, а для деяких із них вона є основною поживою. Їдять її і звірі — білки, кабани, куниці. Завдяки своїй декоративності і червону, і чорну горобину часто використовують ландшафтні дизайнери для оформлення садів і парків.