Саджанці Терену колючого в контейнері
Терен, тернослива, дика слива, колюча слива, тернина-цю рослину в різних місцевостях називають по-різному . Насправді найчастіше йдеться про звичайний колючий терен, відомий насамперед своїми колючими гілочками і здатністю створювати непролазні хащі. А ще — ніжним білим цвітінням і терпкими плодами.Із за своєї невибагливості і корисності, терен стали вирощувати в садах. Корисним є все в цій чарівній рослині: квіти, листя, кора, коріння, плоди.
Плоди терну вживають у їжу свіжими, особливо після проморожування, а також використовують для виробництва вин, варення, соків, сиропів, лікерів, мармеладу, пастили, цукатів.. Підсмажені тернини можуть за необхідності замінити навіть кавові зерна. А у Франції гурмани використовують здебільшого недозрілі плоди — їх маринують і вживають замість маслин. В Англії на плодах терну настоюють джин. Та й багато українців знайомі з нашим напоєм — настоянкою терну.
Кора і коріння терну найбільш корисні навесні, коли почався сокорух. Плоди збирають восени, коли вони стануть темно-синіми і менш терпкими. А ще краще — після першого заморозку. Народні цілителі поважають лікувальні властивості терну і застосовують їх при шлункових захворюваннях, а чай з сухих листя і квітів терну радять людям, які ведуть малорухливий спосіб життя.
Віддавна кущі терну використовують як красивий декоративний живопліт. Ним засаджують також яри і балки, береги рік і каналів, щоб закріпити їх. А ще терен — один із попередників садових слив, які людина почала культивувати понад дві тисячі років тому.