Саджанці Айви в контейнері
Айва – смачний плід, який з якоїсь причини залишається недооціненим. Найчастіше на основі айви готується варення, компоти, різні десерти. При вживанні в їжу плід має терпкий в'яжучий смак. Тому багато хто відмовляється від його використання в сирому вигляді. І даремно. Фрукт прекрасно втамовує спрагу в теплу пору року і одночасно з цим має масу позитивних властивостей.
Ось кілька цікавих фактів про айву, які допоможуть зрозуміти важливість плоду для організму людини і змусять включити його в свій раціон.
- Айва відноситься до сімейства «розові» (туди ж відноситься троянда і шипшина).При цьому Айва – рослина, яка абсолютно не має родичів. Тобто – ні яблуко, ні груша, ні будь-який інший плід не мають до неї взагалі ніякого відношення. В цьому унікальність айви.
- Дуже багато істориків вважають, що саме айва і є тим самим райським яблуком, яким Єва пригощала Адама. Насправді це можливо, бо айва росте вже більше 400 тисяч років. Багата грецька міфологія теж айву не обійшла увагою – вважається, що Паріс дарував на знак вдячності айву Афродіті, тому так часто зустрічаються її статуї і зображення з айвою в руці.
- Айвове дерево довгий час може рости без зрошення і вологи, але при цьому також легко витримує сильну вологу (тому айва менше інших страждає від повені).
- Найстарішим європейським сортом айви є – Португальська айва (вона була виведена ще в Стародавньому Римі).
- Лідером з вирощування айви в світі є Туреччина. На її частку припадає 25% всього врожаю.
- Айва – корисна рослина. Це поширюється не тільки на стиглі плоди, але й на листя. На їх основі готуються відвари і настоянки. Айва багата вітамінами, мікро - і макроелементами. Вони допомагають полегшити стан при кашлі.
- Плоди айви мають антисептичні властивості. Їх застосовують для полоскань, щоб позбутися від болю в горлі. Слизовий відвар застосовується для усунення запальних процесів у ротовій порожнині. Для виведення з організму зайвої рідини і зняття набряклості використовується відвар на основі айви. Він відрізняється прекрасним сечогінним ефектом.
- Завдяки високій концентрації легко засвоюваного заліза в плодах, айва радикально покращує формулу крові, швидко відновлює гемоглобін і запобігає анемії.
- Одна з найбільш явних властивостей айви – в'яжуча. З цієї причини її часто застосовують при проблемах з органами шлунково-кишкового тракту.
- Айва використовується також в якості живої огорожі — досить регулярно підстригати дерева, і гарний зелений паркан вам забезпечений.
Посадка і догляд
Найбільш добре підходить для посадки відкрите місце, що знаходиться з південної сторони. Айву можна вирощувати практично на будь-якому грунті, але при цьому краще плодоношення у неї спостерігається при культивуванні на добре розпушеному важкому грунті. Якщо ж її посадити в легку супіщаних грунт, то вона почне плодоносити раніше, але при цьому врожаї не будуть такими багатими, а сама рослина не проживе дуже довго. Висадку саджанців у відкритий грунт потрібно проводити в період спокою, а саме, в осінній і весняний час. Пам'ятайте, що у айви, що росте у відкритому ґрунті, система коренів, як правило, займає більшу площу ніж проекція крони, у зв'язку з цим між висадженим саджанцем і будь-яким іншим деревом або будовою потрібно дотримуватися дистанцію не менше 5 метрів.
Перед самою висадкою рослини необхідно вирити посадкову ямку, глибина якої повинна бути 0,4 м, а діаметр ― 0,45–0,9 м. При цьому пам'ятайте, що діаметр ями прямо залежить від розміру системи коріння саджанця. Для початку по центру ями необхідно вбити кілочок, до якого буде підв’язуватися саджанець. Систему коренів рослини акуратно розправляють, а яму заповнюють грунтом, який потрібно трохи ущільнити. Висаджена айва потребує хорошого поливу, при цьому на 1 кущ береться не менше 20 літрів води. Після того як рідина повністю вбереться в грунт, рослину слід підв'язати до кілка, а потім поверхню пристовбурового кола замульчувати.
У перші весняні тижні до того, як почнеться сокорух, треба зробити обрізку айви в санітарних цілях, при цьому потрібно вирізати всі висохлі, хворі і травмовані гілки. Якщо дерево молоде, то йому в цей же самий час влаштовують формуючу стрижку, а якщо старе ― омолоджуючу. Айва і в весняний, і в літній час потребує своєчасного прополювання та розпушування поверхні грунту. Щоб скоротити кількість прополок і розпушування, краще використовувати мульчування У липні айву слід підгодувати повним мінеральним добривом.
У серпні і вересні спостерігається дозрівання плодів айви. Слід пам'ятати, що за 4 тижні до збору врожаю треба припинити будь обробки рослини від захворювань та шкідників.